top of page
inteligenta.png

Ce este inteligența?

La modul general, inteligența se referă la abilitatea de a ne adapta cerințelor din jurul nostru. Adesea, aceasta implică capacitatea de a gândi logic, de a învăța și de a rezolva probleme.

Inteligența dintr-o cultură nu este neapărat apreciată în alta. 

De exemplu, într-un trib de vânători-culegători, poate adaptarea înseamnă a fi un bun vânător (ex. a avea „inteligență spațială”). 
În culturile vestice, poate adaptarea înseamnă a te descura la birou (ex. a putea gândi abstract).

 Vedem că inteligența poate lua multe forme. În general, se măsoară cu testul Wechsler, care vizează mai multe aspecte (ex. abilități numerice și verbale, rapiditatea gândirii) sau cu testul Raven, care măsoară gândirea abstractă.

 Avem multe teorii care încearcă să explice în ce constă inteligența și printre cele mai cunoscute sunt:

 Teoria factorului general: spune că avem o inteligență „generală” (suntem deștepți în multe contexte) care apoi se „ramifică” și manifestă în inteligențe specifice (ex. abilități bune verbale, numerice, spațiale etc.);

 Teoria triarhică a inteligenței: spune că avem 3 tipuri de inteligență: convențională (ex. rezolvare de probleme) , creativă  și practică (de zi cu zi) ;

 Teoria inteligențelor multiple (probabil cea mai bine cunoscută): spune că avem 7 tipuri de inteligență (muzicală, corporală - ex. la dansatori, matematică, interpersonală - ex. a putea empatiza, intrapersonală - ex. a-ți înțelege propriile emoții, lingvistică, spațială - ex. orientare, naturalistică - ex. medicii veterinari). 

Ce este inteligența?: News
bottom of page