top of page
Copy of Copy of personalitatea.png

Ce este psihologia științifică?

Poate ni s-a spus că avem o intuiție bună când vine vorba de oameni.  Ni s-a spus că avem perspectivă și știm da sfaturi, că putem să citim persoanele... Ei bine, deși aceste aspecte sunt importante, adevăratul efect la psihoterapiei este dat de tehnicile pe care psihologul le utilizează.  Aceste tehnici sunt adesea complicate, iar eficiența lor a fost arătată în studii de specialitate.

Adică, un cercetător a urmat pași riguroși, a făcut o analiză științifică a tehnicii (sau conceptului - de ex. inteligența) pe care vrea să o testeze, într-un cadru controlat (ex. în laborator), pentru a se asigura că nu există alți factori care influențează rezultatele studiului.

În medicină și psihologie, există „studii clinice controlate” pentru a testa eficiența unei intervenții.
Cum funcționează? De exemplu, sunt selectați 40 de participanți cu depresie. Jumătate (în mod aleator) vor primi intervenția pe care o testăm, iar cealaltă jumătate va primi o altă intervenție (sau placebo, sau vor fi puși pe o listă de așteptare).

Astfel, putem compara intervențiile și ne putem asigura că tehnicile pe care le oferim clienților sunt verificate științific, sunt mai bune decât alte intervenții și mai bune decât „simpla” psihologie intuitivă.

 Nu toate ramurile și școlile din psihologie sunt la fel  Există unele care sunt susținute de mai multe studii, deci avem o mai mare siguranță că vor funcționa.
CBT-ul (Terapia cognitiv-comportamentală) este una dintre cele mai verificate ramuri.

IMPORTANT.  Înainte să mergi la un psiholog, întreabă-l ce ramură a psihologiei practică și cere informații despre baza ei științifică!  Este dreptul tău să te informezi, la fel cum ai dreptul să alegi un doctor care ți se potrivește și este bine pregătit. 

Ce este psihologia științifică?: News
bottom of page