top of page
Search
  • Writer's pictureCadis Tania

4 pași pentru a ieși din zona de confort

De ce ne intereseaza iesirea din zona de confort?


Se spune "life begins at the end of your comfort zone". Intr-adevar, o metoda foarte buna de a ne largi orizonturile (atat personale, cat si profesionale) este incercarea lucurilor noi, depasirea limitelor si setarea constanta a unor obiective pe care sa le percepem ca fiind provocatoare.


Cum sa iesim din zona de confort?


1. In primul rand, identifica limitele zonei tale de confort.

Ce inseamna zona de confort pentru tine, in functie de domeniile vietii? Putem fi mai curajosi in anumite arii ale vietii, comparat cu altele. De exemplu, poate la job imi asum riscuri, dar, atunci cand trebuie sa vorbesc cu persoane atragatoare, ma simt foarte incomod.


1.a. Creeaza o lista, care sa cuprinda domeniile importante pentru tine (ex. cariera, prieteni, familie, relatii romantice, hobby-uri).

1.b. Pentru fiecare domeniu, scrie cateva instante in care te-ai simtit confortabil in trecut si incearca sa raspunzi la intrebarile "ce a contribuit la siguranta mea, de ce m-am simtit confortabil, ce a determinat curajul". Incearca sa identifici tipare, daca ele apar (ex. ma simt confortabil in situatii sociale, doar atunci cand toti oamenii din jur imi zambesc).


Pe scurt, primul pas e identificarea actiunilor/aspectelor in legatura cu care ne simtitm confortabil, in functie de ariile vietii.


2. Raspunde la intrebarea "daca nu ar exista zona de confort, cum m-as comporta?". Adica, asumand ca ai putea face orice si ai avea tot curajul necesar, ce ai vrea sa faci? Din nou, grupeaza-le in functie de domenii.


Pentru a usura acest proces, gandeste-te care sunt lucrurile importante pentru tine in viata (ex. sa fiu promovat la lucru) si de ce (ex. pentru ca imi place competitia).

Care sunt principiile tale? De ce vrei sa iesi din zona de confort? Cum ar arata viata ta peste 5 ani, daca ai face acum schimbarile pe care ti le doresti?


Pe scurt, seteaza-ti obiective care sunt in afara zonei tale de confort, grupate pe domenii (ex. vreau sa imi fac 5 prieteni noi, vreau sa cer o marire de salar). Pentru ca iesirea din zona de confort e adesea dificila, poate fi de folos sa ne amintim ca avem anumite principii/valori/motive pentru ca dorim sa o facem (ex. ma simt singur in prezent, iar o valoare de-a mea este prietenia).


3. Acum ca ai acest obiectiv (ex. a face prieteni noi), gandeste-te la cel mai putin inspaimantator pas pe care l-ai putea face inspre obiectivul tau, dar care sa te provoace totusi, intr-o oarecare masura.


De exemplu - poti sa scrii unei persoane noi si sa o inviti in oras? Daca raspunsul e "nu, ma simt prea incomod", gandeste-te la ceva si mai usor. De exemplu - poti sa ii scrii unei persoane noi doar pentru a o intreba ce face (sau sa gasesti un alt pretext)? Daca raspunsul e "nu", continua pana gasesti un aspect in legatura cu care te simti comod, apoi implementeaza-l.


Pe scurt, gaseste o actiune care sa fie in afara zonei tale de confort, dar pe care sa simti totusi ca o poti realiza fara prea mult stres. Implementeaz-o.


Important: trebuie acceptata si asumata ideea ca lucrurile s-ar putea sa nu iasa fix cum ne-am dori noi. Dar sa nu uitam ca si cei mai mari experti au pornit de jos si au facut greseli pe parcurs. Uneori anxietatea este foarte puternica, caz in care sunt utile diverse tehnici de calmare (ex. exercitii de respirat).





4. Repeta actiunea de mai sus pana nivelul de anxietate este tolerabil si poti trece la o actiune si mai provocatoare.


Cu cat incercam mai multe lucruri, cu atat zona noastra de confort se extinde. Adica, tot mai multe lucruri ni se vor parea confortabile, pe masura ce ne expunem la situatii care la inceput par jenante sau prea riscante.


Pe scurt, devenim mai puternici si mai curajosi cu fiecare lucru provocator pe care il incercam si cucerim. Continua sa te expui la situatii tot mai diverse, in diferite domenii ale vietii.



18 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page