top of page
Search
  • Writer's pictureCadis Tania

Cum să controlăm anxietatea referitoare la război? ... Nu o controlăm.

Sentimentele neplăcute care apar în această perioadă trebuie observate (unde se simt în corp, numește-le, înțelege de unde vin) și tratate cu compasiune. Acesta e un moment de suferință, probabil unul dintre cele mai importante momente din istoria lumii contemporane. Așadar, cu blândețe față de tine și sentimentele acestea, realizează că nu ești singur - milioane de oameni resimt frică și tristețe în aceste clipe.


Nu te forța să scapi de frică - nu este realist. Nici nu exagera, gândindu-te mereu la cele mai catastrofice scenarii. Însă trebuie să acceptăm că nici a fi prea calm nu este o variantă rațională. Un anumit grad de îngrijorare și tristețe este de așteptat.


Cu toate acestea, limitează numărul de ore petrecute privind sau citind știrile (ex. Informează-te doar din surse sigure, o dată sau de două ori pe zi).

De asemenea, dacă există oameni foarte anxioși, a căror prezență îți dăunează, setează limite (ex. Spune „Și pe mine mă îngrijorează acest subiect, însă nu îmi face bine să vorbesc atât de mult despre asta și aș vrea să ne oprim.”).


Chiar dacă poate părea egoist, încearcă să îți continui rutina obișnuită și programul pe care îl aveai înainte de amenintările curente - acest lucru te ajută să păstrezi un sentiment de control asupra propriei vieți.


Din păcate, ce se întâmplă acum în lume nu este în controlul nostru, așa că trebuie să avem încredere în deciziile persoanelor de la putere, respectiv să avem credință religioasă sau în propria persoană. Totuși, ce poți face este să găsești o cale de a veni în sprijinul refugiaților.


Acestea fiind spuse… să avem înțelegere față de sentimentele pe care le simțim acum, să le tratăm cu compasiune și să realizăm că nu putem controla lucrurile care se întâmplă în lume, însă putem gestiona reacția noastră în fața lor și putem încerca să ajutăm persoanele care au nevoie de sprijinul nostru.



Psih. Cadiș Tania

Pentru ședințe psihologice: taniacadis11@gmail.com


4 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page