Sănătatea psihică și social media - Cum le împăcăm?
- Psiholog Cluj
- Aug 26, 2020
- 3 min read
Updated: Sep 4, 2020
Cand ne enervam, zicem ca retelele de socializare sunt o pacoste. De cate ori nu am spus ca ele sunt motivul nefericirii noastre si ca dorim sa "renuntam". Dupa cum am vazut probabil de multe ori, din incercari esuate, sa inchizi conturile de social media nu e atat de usor.
Multiple studii au aratat legatura dintre timpul petrecut pe social media si sanatatea mentala. Mai exact, cu cat petrecem mai mult timp pe social media, cu atat mai mare este riscul de depresie, anxietate. Ne scade calitatea somnului, precum si stima de sine. Cum ne pastram sanatatea psihica SI conturile de Facebook active, in acelasi timp? Din experienta personala, impartasesc cateva practici.
- Chiar e necesar sa accepti toate cererile de prietenie, de la persoane pe care le-ai vazut o singura data, pe holurile liceului, acum 10 ani? Sau mai rau, cererile persoanelor de care nici macar nu iti place? Limiteaza contactele. Limiteaza prietenii virtuali la oamenii care chiar ai vrea sa afle ce se intampla cu tine.
- Daca totusi ai multi prieteni pe Facebook, nu uita ca exista butonul de unfollow! Fa o lista a 30 de oameni importanti pentru tine sau care posteaza lucruri interesante si o lista cu 10 pagini pe care le urmaresti cu interes. Facebook permite sa fii in continuare prieten cu cineva, dar sa ii dai unfollow, adica sa nu iti mai apara ce posteaza. Scoate de la follow toti oamenii care te demoralizeaza, toate paginile care nu iti ofera ceva valoros. In acest fel, nu doar ca vei avea mult mai mult control asupra continutului pe care il vezi, dar vei economisi foarte mult timp. Daca nu iti apare ce posteaza lumea, nu poti da scroll 3 ore pe zi, pentru ca nu ai ce noutati sa vezi. :)
- Alege momente din zi cand sa verifici ce s-a mai postat. De exemplu, propune-ti sa o faci de trei ori pe zi, cate 20 de minute. Atat.
- Dezinstaleaza aplicatiile. Foloseste doar browser-ul sau PC-ul. Daca ai verifica retelele de socializare doar cand esti in fata calculatorului, timpul petrecut in fata ecranului ar scadea semnificativ. Chiar si actiunea de a intra pe browser de pe telefon este mai incomoda decat a deschide aplicatiile, fapt ce te poate descuraja.
- Urmareste pagini care te inspira, oamenii care posteaza lucruri utile. Putem lua multe lucruri bune de pe retelele de socializare, doar sa stim unde sa le gasim.
- Ceea ce ma aduce la a avea grija de unde te informezi. Partea buna cand vine vorba de internet e ca toata lumea are acces la informatie. Partea proasta e ca toata lumea are acces la informatie... chiar daca este eronata. E greu sa filtram continutul de calitate de "maculatura", dar un pas important e sa ne informam din mai multe surse si sa verificam in diferite locuri adevarul ideilor pe care le citim.
- Exploateaza beneficiile retelelor de socializare. De exemplu, Facebook iti arata care prieteni sunt interesati de aceleasi evenimente ca tine. Ai fi dispus sa fii curajos si sa scrii cuiva din acea lista sa mergeti impreuna? Oamenii sunt mai singuri decat am crede si sansele ca ei sa se bucure de o asemenea invitatie sunt mari.
- Ar fi util sa normalizam ideea ca putem sa nu raspundem instant mesajelor pe care le primim. Avem nevoie de timp de reincarcare, in special cei mai introvertiti dintre noi. Este in regula sa nu fi disponibil mereu.
- Ofera-ti o zi pe saptamana, in care sa nu intrii pe retelele de socializare.
Retelele de socializare nu sunt inamicul. Uitam ca noi avem controlul asupra continutului care ne apare pe pagina de Noutati. Uitam ca putem da unfollow oricand, la orice. Sa luam ce este bun, sa ne inconjuram cu postari care ne educa si ne ridica moralul.
コメント